Cât de multe știm despre dizabilități?
Tinerii care trăiesc cu dizabilități sunt adesea lipsiți de activități comunitare și mai puțin dispuși să se implice, ceea ce le afectează statutul social și stilul de viata pe termen lung. Instituțiile de învățământ încearcă să integreze acești tineri dar succesul eforturilor lor este unul limitat, in primul rand din cauza unui cadru pedagogic inflexibil, lipsa experților calificați și lipsa unui mediu educational fără bariere. Accesibilitatea la mobilitatile pentru tineri și activitatile ONG-urilor de tineret, în general, este de asemenea limitată pentru aceste persoane. De ce? Ce ar trebui să facă – părțile interesate cheie, serviciile pentru tineret, ONG-urile, Agenția Națională, factorii de decizie la nivel local, rețelele și centrele de resurse – pentru a îmbunătăți accesibilitatea acestor tineri?
Együttható Egyesület, partenerul nostru din Ungaria, a publicat rezultatele sondajului realizat în cadrul proiectului „Hidden Dimensions” – o colaborare internațională a trei organizații ale societății civile din Europa de Est implicate în educație, asistență socială și/sau advocacy.
Proiectul își propune să găsească răspunsul la întrebarea de mai sus prin efectuarea de cercetări empirice și formularea de recomandări de politici, un prim pas în acest sens fiind raportul de cercetare al sondajului. Sondajul a fost realizat în toamna anului 2021. Respondenții au fost voluntari și angajați ai organizațiilor și instituțiilor care au aplicat la programul de tineret Erasmus+ în perioada 2017-2020.
Accesibilitatea completă a tinerilor cu dizabilități la servicii pentru tineret este asigurată doar în cazul a 8,4% dintre respondenții din Ungaria, care și-au concentrat în principal eforturile de accesibilitate pe nevoile persoanelor cu mobilitate redusă.
O parte a chestionarului a fost menită să măsoare atitudinea și prejudecățile respondenților cu privire la persoanele cu diferite tipuri de dizabilități. În cercetarea noastră, 57,4% dintre respondenți nu au dobândit cunoștințe despre dizabilități în timpul studiilor, iar aceeași proporție nu are nicio experiență de lucru cu persoane cu dizabilități. Majoritatea respondenților (69%) au o relație informală cu cel puțin o persoană cu dizabilități, iar puțini dintre ei (22,5%) au o persoană care trăiește cu dizabilități în familie.
Vrei să afli mai multe? – Verificați pagina Együttható Egyesület!